02.08.2018
Frutti di Lago - czyli kulinarne skarby jezior
26 sierpnia 2018 r.
godz. 16:30
Centrum Edukacji Ekologicznej wraz z Ełckim Stowarzyszeniem Ekologicznym serdecznie zapraszają na festyn kulinarny "Frutti di Lago czyli kulinarne skarby jezior", który odbędzie się w ogrodzie CEE. Naszym gościem będzie kucharz Wojciech Charewicz, a na scenie towarzyszyć mu będzie aktor - Andrzej Grabarczyk. Kucharz opowie o wartościach odżywczych i zdrowotnych ryb słodkowodnych, oraz o tym jak w kuchni postępować z rybami, aby ich mięso nie traciło swoich wartości. Przybliży zasady właściwego odżywiania zwracając uwagę na potrzeby organizmu ludzkiego w różnych okresach życia. Częścią finalną pokazu będzie przygotowanie na ognisku gęstej zupy rybnej zwanej „solianką”, podawanej z ogórkiem kiszonym i oliwkami.
W trakcie pokazu odbędzie się konkurs kulinarny polegający a przyrządzeniu ryby jeziornej z grilla, mając do dyspozycji świeżą rybę, warzywa i przyprawy. Jury oceni potrawy i wyłoni zwycięzcę konkursu. Na Uczestnikom konkursu zapewniamy wszystkie niezbędne produkty. Liczba uczestników jest ograniczona.
Zapisy prowadzone są poprzez wypełnienie poniższego formularza zgłoszeniowego i przesłanie go na adres r.cimochowska@cee.elk.pl do dnia 23.08.2018 r.
Tego dnia zaparszamy również na spływ kajakowy