Ekologiczny festyn rodzinny - Frutti di Lago

04.08.2013

Dnia 4 sierpnia 2013r. w ogrodzie Centrum Edukacji Ekologicznej w Ełku odbyła się 4 edycja festynu kulinarnego „Frutti di Lago czyli kulinarne skarby jezior”. Festyn miał na celu promocję zdrowego trybu odżywiania, z zastosowaniem ekologicznych i zdrowych produktów żywnościowych m. in. ryb z tutejszych jezior czyli okoń, sandacz. Nie zabrakło również świeżych owoców, które są powszechnie uważane za najzdrowsze składniki w każdej potrawie. Pan Artur Urbański – Wiceprezydent Miasta Ełku otworzył tegoroczną imprezę i powitał gości i kucharza. Gwiazdą kulinarną był Jakub Kuroń, który wraz z asystentem przygotowywał dania z ryb i owoców. Przygotował m. in. grillowanego okonia i sandacza, stek ze szczupaka z salsą z mango  i sałatkę z grillowanych owoców. Porcje degustacyjne rozdawane były w otrębowych naczyniach, aby wszystko było zdrowe, ekologiczne i możliwe do zjedzenia. Ponadto przez cały czas trwania pokazu kulinarnego Pan Kuroń doradzał jak przygotowywać posiłki, aby zawierały zdrowe dla organizmu składniki. Jak przygotować rybę, aby nie niszczyć witamin, wielonasyconych kwasów tłuszczowych. Festynowi towarzyszyli profesjonalni animatorzy z Bajkolandu, którzy zabawiali najmłodszą część publiczności. Można było skorzystać z malowania twarzy. Ponadto odbyły się liczne gry i zabawy przyrodniczo-ekologiczne dla dzieci, m. in. dzieci wypowiadały się na temat zdrowego odżywiania. Na kładce za ogrodem Centrum Edukacji Ekologicznej można było bezpłatnie wypożyczyć kajaki i łódź canoe. Wypożyczalnia miała na celu zachęcić ludzi do aktywności fizycznej, do czynnego wypoczynku na lonie natury i poobcować z przyrodą i pięknem jeziora. Ponadto można było skosztować licznych dań, przygotowanych przez Koło Gospodyń Wiejskich w Sypitkach. Przy stoisku na temat nowego sposobu segregacji odpadów odbyły się gry i zabawy związane z segregacją śmieci, w których uczestniczyły nie tylko dzieci ale i dorosła część publiczności. Impreza cieszyła się dużym zainteresowaniem. Uczestniczyło w niej ponad 500 osób.

               Projekt został dofinansowany ze środków Urzędu Miasta Ełku i Wojewódzkiego Funduszu Ochrony środowiska i Gospodarki Wodnej w Olsztynie