Warsztaty zielarskie - kwitnący stół

10.06.2019

8 czerwca odbyły się kolejne warsztaty zielarskie z cyklu "Jak ugryźć las?" w których uczestniczyło 25 osób. Tym razem Hanna Michoń uczyła nas, jak wykorzystać dzikie rośliny do przygotowania pysznych i zdrowych potraw. Spotkanie rozpoczęliśmy od "dzikich zbiorów", a ogród przy CEE okazał się do tego znakomitym miejscem. Zbieraliśmy i uczyliśmy się rozpoznawania poszczególnych roślin. Z odpowiednią ilością surówców udaliśmy się na praktyczną naukę ich wykorzystania, czyli gotowanie. Menu było bogate, kolorowe i przede wszystkim zdrowe.

Udało się przygotować:

- smażone pędy chmielu

- galaretkę makowo-jabłkową

- sałatkę ziemniaczaną z chwastami

- letnią sałatkę kwiatową

- kwiaty bzu w cieście piwnym

- lemoniadę różaną

- napar z mięty i pokrzywy.

 

Przepisy