Dnia 28 sierpnia 2016r. w ogrodzie Centrum Edukacji Ekologicznej w Ełku odbyła się 7 edycja festynu kulinarnego „Frutti di Lago czyli Kulinarne Skarby Jezior”. Festyn miał na celu poprzez bogatą ofertę krajoznawczo-turystyczną i pokaz kulinarny dotrzeć do jak największej liczby adresatów, aby dbali o siebie, swoje zdrowie, swoją sprawność i wydolność fizyczną. Odbyła się również promocja owoców jezior –przyrządzane były dania z wykorzystaniem lokalnych ryb.
Tak jak w roku ubiegłym gościliśmy dr Aleksandrę Czarnewicz Kamińską i kucharza Wojciecha Charewicza. Pani dr opowiadała o wartościach odżywczych i zdrowotnych ryb słodkowodnych, oraz o tym jak w kuchni postępować z rybami, żeby ich mięso nie traciło na wartości. Przybliżyła zasady właściwego odżywiania dzieci, młodzieży, osób dorosłych oraz osób w podeszłym wieku, zwracając uwagę na różne potrzeby organizmu ludzkiego w różnych okresach życia. Równolegle z wystąpieniem Pani dr odbył się pokaz kulinarny WOJCIECHA CHAREWICZA, podczas którego kucharz omówił i praktycznie przedstawił sposób smażenia mrożonych filetów ryb, oraz odbył się pokaz i przygotowanie najsmaczniejszego sosu do ryb smażonych. Częścią finalną było przygotowanie na ognisku mazurskiej zupy rybnej, zwanej "Zupą Kłobuka".
Festyn rozpoczął się od rajdu rowerowego. Uczestnicy pokonali ponad 30 km trasę w niecałe 5 godzin. Trasa rajdu biegła przez miejscowości: CEE w Ełku - Szeligi – Miluki - Ełk, w większości były to drogi szutrowe. Rajd zakończył się w ogrodzie Centrum Edukacji Ekologicznej, aby rowerzyści mogli uczestniczyć w pokazie kulinarnym. Podczas trwania pokazu mieszkańcy zapoznali się z tematyką zdrowego odżywiania. Uczestnicy festynu mogli podpatrzeć jak przyrządza się dania. Nie zabrakło porcji degustacyjnych. Uczestnicy festynu skorzystali także z bezpłatnej wypożyczalni kajaków, ze spaceru Nordic Walking, a najmłodsi mogli pobawić się przy stoiskach animatorów czasu wolnego. Podczas trwania pokazu kulinarnego uczestnicy próbowali swoich sił w konkursie kulinarno-turystycznym na przygotowanie pstrąga z grilla. Do rywalizacji przystąpiły 4 zespoły. Zadaniem uczestników było przygotowanie grillowanego sandacza. Zwyciężyła Pani Barbara Abramowicz, która przygotowała grillowanego sandacza dodając przyprawę curry, która zadecydowała o zwycięstwie. Gratulujemy.