Spacer zielarski - zioła na chłody i upały

04.06.2018

2 czerwca 2018 Hanna Michoń poprowadziła spacer zielarski, prezentując uczestnikom rośliny i zioła na chłody i upały. Deszcz i wszędobylskie komary zupełnie nie przeszkodziły w poznawaniu roślin, które świetnie gaszą pragnienie i nawadniają organizm oraz tych, które nas rozgrzewają i wspomagają w chłodzie. Zastosowanie dzikich roślin pozwala na poznanie nowych smaków oraz przełamanie rutyny w przygotowywaniu codziennych posiłków. Dodatkowo są one tanie, dostępne i przede wszystkim zdrowe.

Na zakończenie spaceru odbyła się degustacja kilku potraw do przygotowania których użyte zostały dzikie rośliny oraz zioła:

- lemoniada z kwiatów czarnego bzu;

- herbatka z lipy z dodatkiem malin oraz kwiatów czarnego bzu;

- placki z kwiatami czarnego bzu;

- sałatka z kaszy kuskus z dodatkiem warzyw oraz liści mięty i szczawiku;

- dżem z owoców czarnego bzu z nasionami chia (przygotowany przez uczestniczki spaceru).

W spacerze uczestniczyły 24 osoby.