Centrum Edukacji Ekologicznej w Ełku wraz z Ełckim Stowarzyszeniu Ekologicznym
zapraszają na warsztaty zielarskie
AROMATYCZNA KUCHNIA - MOC PRZYPRAW
Głównie cenimy je za smak i aromat, bo trudno sobie wyobrazić niektóre dania bez charakterystycznych dla nich przypraw... niedzielny rosół bez lubczyku, włoską pizzę bez bazylii, humus bez czosnku, etc.
Dla niektórych to podstawa alchemii smaku czy wyraz sztuki kulinarnej.
Przyprawy to również nasze naturalne konserwanty, afrodyzjaki, kuchenne lekarstwa wspomagające trawienie, etc.
Zapraszam na opowieści o przyprawach na wagę zdrowia!
Warsztaty prowadzi: Małgorzata Meller
Dnia 18 kwietnia (czwartek)
godz. 17.00 - 19.00
miejsce: CEE
Ilość miejsc ograniczona.
zapisy pod nr. tel. 660 437 189
Zapraszamy na całoroczny cykl spotkań edukacyjnych, którego motywem przewodnim jest SEZONOWE I LOKALNE ODŻYWIANIE.
Opowiemy o tym co jeść, jak gotować, co uprawiać, co zbierać z naturalnych siedlisk w danej porze roku, etc. Ta wiedza pozwoli poznać Wam naturę poszczególnych pór roku, wykorzystać ich potencjał by wzmocnić swoje zdrowie i być bliżej natury.
Ponieważ z sezonowym odżywianiem jest tak, jak z ubieraniem. Latem nosimy się lekko i swobodnie, a gdy przyjdą zimne wiatry chowamy się w futrzanych kapturach.
Jedzenie, podobnie jak ubranie wpływa na termikę naszego ciała. Matka Natura od zawsze karmi nas sezonowo. Nasze Babcie i Prabacie, nie miały innej możliwości i naturalnie korzystały z sezonowości i lokalności produktów, zapewne nie mając zielonego pojęcia, iż stosują się do koncepcji podziału żywności na produkty ogrzewające, neutralne czy chłodzące znanej z nauk Hipokratesa czy starożytnych chińskich medyków.
Bo Matka Natura wymyśliła to tak:
* wiosną - swym bogactwem witamin, aromatem i kolorem „ożywiają” nas nowalijki i rośliny dziko rosnące (pokrzywa, młode pędy i pączki );
* gorąco lata pomagają przetrwać soczyste i lekko kwaśne owoce oraz kruche sałaty, ogórki, cukinie, etc.;
* a gdy przyjdzie babie lato, nasze łąki stają się niczym apteka z bogatym w witaminę C asortymentem owoców czarnego bzu, dzikiej róży czy rokitnika;
*jesień syci nas słodkimi marchewkami, buraczkami, pasternakami i jeszcze słodszymi gruszami, winogronami i jabłkami,
* a zimą gotujemy z warzyw korzeniowych, które doskonale się przechowują; energii dodają nam orzechy i pestki, a witamin suszone owoce.
Pozostałe miesiące dopełniają swoimi tematami całość:
- Maj - sezonowo i lokalnie na lato
- czerwiec - ziołowe napary
- lipiec - moksa czyli zioła dla zmarźlaków
Więcej informacji:
Centrum Edukacji Ekologicznej
ul. Parkowa 12
biuro@cee.elk.pl