12 maja 2018 r. w ogrodzie Centrum Edukacji Ekologicznej w Ełku odbył się spacer zielarski "Bukiet na talerzu" prowadzony przez Hannę Michoń. Tym razem uczestnicy dowiedzieli się, że kwiaty mogą nie tylko zdobić, ale też wzbogacić nasze menu. Są ucztą dla oczu, ale przynoszą również korzyści dla zdrowia. Wiele kwiatów ogrodowych możemy wykorzystać nie tylko do wazonu, ale także na naszych talerzach. Jadalne kwiaty dziko rosnące na łące można zbierać podczas spacerów. Warto zbierać je tylko z miejsc oddalonych od ruchliwych dróg. Już kilka jadalnych kwiatów dodanych do naszego menu (sałatki, desery, wypieki) nada każdemu daniu oryginalności i nowego wyrafinowanego smaku.
Spacer zielarski - bukiet na talerzu
15.05.2018
Podczas tego spotkania uczestnicy mogli przekonać się o walorach smakowych kwiatów degustując następujące dania:
- pesto z młodych pędów świerkowych
- twarożek z liśćmi i kwiatami głogu
- lemoniada z kwiatów lilaka
- herbata z fermentowanych kwiatów lilaka oraz skórką cytrynową
- marynowane pąki mniszka
- miodek majowy z kwiatów mniszka
- tort Pavlova z kwiatami
Karty do probrania