25 sierpnia 2018 r. odbył się kolejny spacer prowadzony przez Hannę Michoń, poświęcony poznawaniu dzikich roślin jadalnych, w którym uczestniczyło 21 osób. Często nie doceniamy, obawiamy się lub po prostu nie znamy wielu jadalnych owoców. Rośliny te, jako nasze rodzime, są odporne na mróz, łatwe w uprawie i mogą rosnąć na każdej glebie. Warto więc je poznać, gdyż wiele z nich znaleźć możemy w pobliskich lasach, parkach, czy ogrodach. Tym razem smakowaliśmy owoce z drzew i krzewów w ogrodzie Centrum Edukacji Ekologicznej w Ełku, m.in: czarny bez, rokitnik, cis, mahonia, czy róża pomarszczona. Owoce te są nie tylko bogatym źródłem witamin, ale również niezbędnym składnikiem wielu znakomitych dań i napojów, które Hania przygotowała na spotkanie i których mieliśmy okazję skosztować:
- aromatyczna lemoniada różana
- syrop z młodych orzechów włoskich
- rozgrzewająca, słodko-kwaśna czarna zupa bzowa, czyli wegetariańska czarna polewka
- konfitura bzowa
- czekoladowy syrop bzowy
- bzowy chutney
- płatki róży tarte z cukrem (tarte przez uczestników spotkania)
- dżem z rokitnika
- herbata z wierzbówki kiprzycy
Jedna z pań przygotowała również ciasteczka bakaliowo-czekoladowe, które wyśmienicie smakowały w połaczeniu z owocami mahonii.