W duchu sezonowego i lokalnego odżywiania - warsztaty zielarskie

15.01.2024

 

Ełckie Stowarzyszenie wraz z Centrum Edukacji Ekologicznej 

zapraszają na cykl spotkań 

"W duchu sezonowego i lokalnego odżywiania"

 

warsztaty prowadzi: Małgorzata Meller 

Zapraszamy na całoroczny cykl spotkań edukacyjnych, którego motywem przewodnim jest  SEZONOWE  I LOKALNE  ODŻYWIANIE.

Opowiemy o tym co jeść, jak gotować, co uprawiać, co zbierać z naturalnych siedlisk w danej porze roku, etc. Ta wiedza pozwoli poznać Wam naturę poszczególnych pór roku, wykorzystać ich potencjał by wzmocnić swoje zdrowie i być bliżej natury.

 

Pierwszy wykład styczniowy nakreśli nam ogólne  zasady SEZONOWEGO I LOKALNEGO ODŻYWIANIA. Dowiemy się jak ważne są rytmy, cykle, fazy, sezony, etc. w naszym życiu.
Potem każdy sezon – porę roku poprzedzi oddzielne spotkanie, żeby dokładniej omówić temat:

- Luty - sezonowo i lokalnie na wiosnę

- Maj - sezonowo i lokalnie na lato

 

Ponieważ z sezonowym odżywianiem jest tak, jak z ubieraniem. Latem nosimy się lekko i swobodnie, a gdy przyjdą zimne wiatry chowamy się w futrzanych kapturach.

Jedzenie, podobnie jak ubranie wpływa na termikę naszego ciała. Matka Natura od zawsze karmi nas sezonowo. Nasze Babcie i Prabacie, nie miały innej możliwości i naturalnie korzystały z sezonowości i lokalności produktów, zapewne nie mając zielonego pojęcia, iż stosują się do koncepcji podziału żywności na produkty ogrzewające, neutralne czy chłodzące znanej z nauk Hipokratesa czy starożytnych chińskich medyków.

 

Bo Matka Natura wymyśliła to tak:

* wiosną - swym bogactwem witamin, aromatem i kolorem „ożywiają” nas nowalijki i rośliny dziko rosnące (pokrzywa, młode pędy i pączki );

* gorąco lata pomagają przetrwać soczyste i lekko kwaśne owoce oraz kruche sałaty, ogórki, cukinie, etc.;

* a gdy przyjdzie babie lato, nasze łąki stają się niczym apteka z bogatym w witaminę C asortymentem owoców czarnego bzu, dzikiej róży czy rokitnika;

*jesień syci nas słodkimi marchewkami, buraczkami, pasternakami i jeszcze słodszymi gruszami, winogronami i jabłkami,

* a zimą gotujemy z warzyw korzeniowych, które doskonale się przechowują; energii dodają nam orzechy i pestki, a witamin suszone owoce.

 

Pozostałe miesiące dopełniają swoimi tematami całość:

- marzec - ziołowa moc kobiety

- kwiecień - aromatyczna kuchnia czyli moc przypraw

- czerwiec - ziołowe napary

- lipiec - moksa czyli zioła dla zmarźlaków

 

Pierwsze spotkanie odbędzie się dnia:

 

18 stycznia 2024 r. (czwartek)

godz. 17.00 - 19.00

miejsce: CEE

 

Zapisy pod nr tel. 87/ 610 16 24 

 

UDZIAŁ JEST BEZPŁATNY 

 

Więcej informacji: 

Centrum Edukacji Ekologicznej w Ełku 

ul. Parkowa 12

biuro@cee.elk.pl

 

Działanie sfinansowane z Budżetu Miasta Ełku w ramach realizacji działania "W duchu SEZONOWEGO I LOKALNEGO ODŻYWIANIA”