
Centrum Edukacji Ekologicznej w Ełku
Zaprasza na warsztaty
Być Bio czyli jak nie wyrzucać jedzenia i zużywać resztki w kuchni.
Domowy wermi-kompostownik z kranikiem DIY.
Uczestnicy na warsztatach zrobią wspólnie wermikompostownik z kranikiem. Dowiedzą się jak zrobić „złoto ogrodnika” czyli uzyskać najwyższej jakości nawóz i herbatkę kompostową „Bokashi” z przerobienia organicznych odpadów kuchennych przy użyciu dżdżownic kalifornijskich.
Dnia 26 września (wtorek)
Godz. 17.00-19.00
Miejsce: budynek CEE
Warsztaty prowadzi Paulina Polcyn Nowacka
Część wykładowa:
- wszechobecny plastik, wpływ na zdrowie i środowisko ( jak unikać zakupów w plastiku)
- żywnościo-kilometry / a zakupy lokalne
- jak nie wyrzucać jedzenia i zużywać resztki w kuchni (jak przechowywać, żeby nie marnować, jak planować zakupy - te codzienne i te na zapas)
Coś z praktyki:
- zrobienie domowego kompostownika (wermi-kompostownika) z kranikiem,
- pomysły na konserwację, krótkie przechowywanie, odświeżanie żywności itp.
BEZPŁATNIE
Obowiązują zapisy – 87/610 16 24