Warsztaty zdrowego odżywiania

08.02.2016

Kiszona kapusta czy ogórki to nie tylko porcja witamin, których o tej porze nam brakuje, ale też naturalny probiotyk - bakterie kwasu mlekowego. Chyba każdy zna kiszoną kapustę i ogórki. Ale nie wszyscy wiedzą, że kiszeniu (fermentacji mlekowej) można poddać całą gamę warzyw, zbóż, owoców a nawet jajka. Jakie mają działanie, mogli się o tym dowiedzieć uczestnicy warsztatów "Domowe probiotyki czyli wariactwo na temat kiszonek", które odbyły się 6 lutego w CEE. Podczas warsztatów zostały omówione sposoby kiszenia, co można poddać kiszeniu i jaki kiszonki mają wpływ na nasz organizm. Ponadto uczestnicy mogli spróbować : topinambur, kiszonych buraków, napić się ziół m.in. z kwiatu: lipy, nagietka, czarnego bzu, szałwi lekarskiej i muszkatałowej. Na zakończenie uczestnicy wzieli do domu zakwas, którego przepis ma już 60 lat.