Warsztaty zielarskie - Bukiet na talerzu

14.05.2019
W piątek 10 maja w Centrum Edukacji Ekologicznej odbyło się spotkanie poświęcone jadalnym kwiatom.
 
Uczestnicy spotkania podczas zajęć:
 
- poznali smak roślin, których do tej pory nie próbowali,
- wykorzystali w praktyce umiejętności nabyte podczas poprzednich spotkań i samodzielnie dokonali zbioru jadalnych roślin na terenie ogrodu Centrum Edukacji Ekologicznej,
- własnoręcznie przygotowali kilka potraw, których bazą były dzikie rośliny.
Pod koniec spotkania razem zasiedliśmy do stołu i przekonaliśmy się, jak smakują efekty naszej pracy:
 
  • Podpłomyki bluszczykowo – krwawnikowe z pastą z młodych pędów świerku
  • Placki pokrzywowe z rodzynkami
  • Lilakowa lemoniada 
  • Makaron z podagrycznikowym pesto oraz marynowanymi pąkami mniszka i stokrotki 
  • Kwiatowa tarta z panna cotta
 
W spotkaniu uczestniczyło 30 osób.