O ekologii inaczej
1. Żywność masowego rażenia
„Jesteś tym, co jesz” – mawiają za oceanem. Podczas zajęć słuchacze poznają zagrożenia płynące ze złego odżywiania się. Dowiadują się, czym jest zdrowa żywność i w jaki sposób rozpoznać ją na sklepowej półce. Na przykładzie kukurydzy, wołowiny i kurcząt poznają, w jaki sposób produkuje się żywność przetworzoną i zmodyfikowaną, jakie skutki dla zdrowia może nieść spożywanie jej w nadmiernych ilościach.
2. Bogaci grają w zielone (moda na ekologię)
Podczas zajęć szukamy odpowiedzi na pytanie, czy ekologia jest sposobem na życie, czy tylko kolejną modą. Przedstawione zostaną mechanizmy, których używają firmy lansujące ekologię jako sposób na „bycie na czasie”. Przyjrzymy się temu, jak istotne jest dla ludzi dbanie o środowisko naturalne. Życie w zgodzie z naturą pokazane jest jako sposób na życie, a nie tyko jako droga do zdobycia popularności wśród znajomych.
3. Zielone domy
Czy z drapaczy chmur można uczynić budowle przyjazne środowisku? Zajęcia mają w uczestnikach wzbudzić zainteresowanie ekologicznym budownictwem. Zostaje podjęta próba znalezienia odpowiedzi na pytania: czy przy budowie domu warto zwracać uwagę na zagadnienia ekologii, czy podczas życia w domu warto kierować się zasadami ekologii, czy warto ponieść trud oszczędzania energii, wody?
4. Dlaczego ludzi ekologia nudzi?
Mówiąc otwarcie: ekologia to nuda. Niezwykle słuszna i ze wszech miar pożyteczna, ale jednak nuda. Zajęcia podejmują temat ekologii jako nauki, która wydaje się nam często nudna i niepotrzebna. Podczas dyskusji uczestnicy zajęć szukają argumentów mogących przekonać innych do życia w zgodzie z naturą bądź do całkowitego ignorowania jej zasad.
5. W wózku z ekologiem (ekologiczne zakupy)
Żywność wyprodukowana w sposób ekologiczny – czy jest warta zainteresowania? Uczestnicy wspólnie zastanawiają się, czy wybieranie i kupowanie żywności, która często jest droższa, ale jest wyprodukowana w sposób ekologiczny, ma sens. Czy szukając produktów ekologicznych lepiej wybrać się do hipermarketu, małego sklepiku osiedlowego, czy specjalistycznego sklepu?
6. 7 rad na długie zielone życie
Uczestnicy szkolenia poznają przedstawioną w 7 punktach receptę na długie życie w zdrowiu i w zgodzie z naturą. Zwraca się tu uwagę na takie aspekty, jak oszczędzanie energii, sport, odżywianie. Przedstawia się ekologiczne życie jako działanie polegające na wykonywaniu „małych kroków”, które przybliżają nas do życia w harmonii z naturą i samym sobą.
7. Zielone paliwo dla tych, co jeżdżą i latają
Celem zajęć jest zwrócenie uwagi uczestników na alternatywne paliwa. Poza ropą i gazem, których zasoby niedługo się skończą, można korzystać również z paliw odnawialnych, takich jak energia słoneczna. Jako ciekawostkę prezentuje się nowatorską technologię pozyskiwania energii z hodowli glonów i trawy.
8. Fair trade, moralność biznesu
Zajęcia mają na celu przedstawienie uczestnikom idei „fair trade” i zagadnienia moralności w biznesie. Przedstawione zostaną idea i model działania kampanii mających zwrócić uwagę odbiorców na cele, jakimi się kierują producenci towarów. Uwaga słuchaczy zostanie skierowana na proces globalizacji, który czyni z krajów trzeciego świata miejsca, gdzie najmniejszym kosztem, z pominięciem wszelkich cywilizowanych norm, produkuje się towary dla odbiorców w krajach zamożnych.
9. Prawdy i mity o wodzie
Podczas zajęć wspólnie z uczestnikami spróbujemy obalić lub potwierdzić podstawowe prawdy i mity o wodzie. Zastanowimy się, czym jest woda, do czego się przydaje i jak z niej możemy korzystać w najlepszy sposób. Zastanowimy się, ile wody potrzeba każdemu człowiekowi, w jakiej formie jest ona najzdrowsza, kiedy jej nadmiar może być szkodliwy.