Pokaz kulinarny Aleksandy Juszkiewicz i Dariusza Baryga na Pikniku Jaćwieskim w ramach obchodów 600-lecia Ełku

15.05.2025

Pokaz kulinarny na Pikniku Jaćwieskim
w ramach obchodów 600-lecia Ełku

W sercu Mazur, tam gdzie niegdyś tętniło życie Jaćwingów, a dziś rozbrzmiewa historia i nowoczesność – Ełk świętuje swój wielki jubileusz: 600-lecie istnienia miasta. Z tej okazji Centrum Edukacji Ekologicznej w Ełku zaprasza na wyjątkowy Piknik Jaćwieski, który przeniesie uczestników w podróż przez smaki, tradycje i dziedzictwo regionu.

5 czerwca 2025 r.
Godzina: 17:00–18:30
 Ogród Centrum Edukacji Ekologicznej w Ełku

Wydarzenie wzbogaci pokaz kulinarny inspirowany dziedzictwem kulinarnym dawnych Prusów i Jaćwingów, przygotowany przez wyjątkowy duet kucharzy: Aleksandrę Juszkiewicz i Dariusza Barygę – pasjonatów warmińsko-mazurskiej kuchni i twórców Studia Kulinarnego baryga/juszkiewicz.

Aleksandra Juszkiewicz – zwyciężczyni IX edycji programu Masterchef Polska, autorka książki „Po pierwsze tradycja”, ekolożka, biolożka i ambasadorka idei niemarnowania żywności.
Dariusz Baryga – doświadczony szef kuchni z ponad 20-letnim dorobkiem, który łączy tradycję z nowoczesnością. Znany z kulinarnych programów i audycji w Radiu Olsztyn.

W MENU inspirowanym naturą i historią regionu:

Pokaz kulinarny na żywo – podpłomyki
Z duszonym na maśle bobem i ziołami, marynowaną kalarepą, kremowym serem oraz wędzoną, regionalną rybą – odwołanie do prostych, pierwotnych smaków, jakie mogły towarzyszyć dawnym mieszkańcom tych ziem.
 150 porcji degustacyjnych.

Staropruska polewka z miodem pitnym
Rozgrzewająca zupa na bazie dawnych receptur: warzywa, młoda pokrzywa, mięsiwo (drób i dziczyzna) oraz miód pitny – aromatyczna opowieść o kuchni Prusów i Jaćwingów.
 150 porcji degustacyjnych.

Dodatkowe atrakcje dla dzieci:
– malowanie buziek,
– tatuaże tematyczne – radość i zabawa w duchu święta miasta!


Wydarzenie to nie tylko kulinarna uczta, ale także żywa lekcja historii, celebracja lokalnego dziedzictwa i hołd dla bogatej kultury Ełku – miasta, którego korzenie sięgają głęboko w ziemie Jaćwingów i Prusów.

Świętujmy 600 lat Ełku – smakiem, tradycją i wspólnotą!
Zapraszamy całe rodziny na wyjątkowe popołudnie pełne smaków, historii i mazurskiej gościnności.

 

Więcej informacji: 

Centrum Edukacji Ekologicznej w Ełku 

ul. Parkowa 12 

87/610 16 24

Działanie współfinansowane z budżetu Miasta Ełku w ramach zadannia "Piknik Jaćwieski"