Frutti di Lago czyli Kulinarne Skarby Jezior

04.08.2014

            Dnia 3 sierpnia 2014r. w ogrodzie Centrum Edukacji Ekologicznej w Ełku odbyła się 5 edycja festynu kulinarnego „Frutti di Lago czyli Kulinarne Skarby Jezior”. Festyn miał na celu poprzez bogatą ofertę krajoznawczo-turystyczną i pokaz kulinarny dotrzeć do jak największej liczby adresatów, aby dbali o siebie, swoje zdrowie, swoją sprawność i wydolność fizyczną. Odbyła się również promocja owoców jezior –przyrządzane były dania z wykorzystaniem lokalnych  ryb.

                Wiceprezydent Miasta Ełku,  Artur Urbański otworzył tegoroczną imprezę, powitał gości i kucharza. Gwiazdą kulinarną był Wojciech Charewicz, znany dziennikarz, podróżnik, kucharz, myśliwy, który wraz z dr dietetyki Aleksandrą Czarnewicz - Kamińską przygotowywali dania z owoców jezior.  

                Festyn rozpoczął się od rajdu rowerowego. Uczestnicy pokonali ponad 40 km trasę w niecałe 5 godzin. Szlak biegł przez miejscowości Ełk – Siedliska- Straduny – Krokocie – Przykopka – Buczki – Szeligi do Ełku. Rajd zakończył się w ogrodzie Centrum Edukacji Ekologicznej, aby rowerzyści mogli uczestniczyć w pokazie kulinarnym. Podczas trwania pokazu mieszkańcy zapoznali się z tematyką zdrowego odżywiania. Przekazane zostały najważniejsze informacje z zakresu zdrowego, zrównoważonego odżywiania. Pani doktor ze sceny udzielała wskazówek zdrowotnych, doradzała jak przygotowywać posiłki, aby zawierały zdrowe dla organizmu składniki. Jak przygotować rybę, aby nie niszczyć witamin, wielonasyconych kwasów tłuszczowych. Uczestnicy festynu mogli podpatrzeć jak przyrządza się dania. Śmiałkowie mogli wejść na scenę i z bliska przyjrzeć się przyrządzanym przez Wojciech Charewicza potrawom. Nie zabrakło porcji degustacyjnych, które rozdawane były w otrębowych naczyniach, aby wszystko było zdrowe, ekologiczne i możliwe do zjedzenia.  Uczestnicy festynu skorzystali także z bezpłatnej wypożyczalni kajaków, a najmłodsi mogli pobawić się przy stoiskach animatorów czasu wolnego. Podczas trwania pokazu kulinarnego uczestnicy próbowali swoich sił w konkursie kulinarno-turystycznym na przygotowanie pstrąga z grilla. Do rywalizacji przystąpiły 4 osoby. Zwyciężyła Pani Agnieszka Czaja, która przygotowała pstrąga z jabłkami. Gratulujemy smiley

Projekt „Frutti di Lago czyli Kulinarna stolica Mazur” współfinansowany był z budżetu Miasta Ełku.