Dnia 30 sierpnia 2015r. w ogrodzie Centrum Edukacji Ekologicznej w Ełku odbyła się 6 edycja festynu kulinarnego „Frutti di Lago czyli Kulinarne Skarby Jezior”. Festyn miał na celu poprzez bogatą ofertę krajoznawczo-turystyczną i pokaz kulinarny dotrzeć do jak największej liczby adresatów, aby dbali o siebie, swoje zdrowie, swoją sprawność i wydolność fizyczną. Odbyła się również promocja owoców jezior –przyrządzane były dania z wykorzystaniem lokalnych ryb. Gwiazdą kulinarną był Wojciech Charewicz, znany dziennikarz, podróżnik, kucharz, myśliwy. Wśród dań przyrządzonych przez kucharza znalazł się smażony karp, mazurska zupa rybna z węgorza oraz sielawa w zalewie octowej z cebulą. Charewicz tłumaczył jak przygotować rybę by była smaczna i zdrowa. Na temat zdrowego żywienia i odpowiedniego komponowania diety można było porozmawiać ze specjalistką do spraw żywienia, dietetykiem Aleksandrą Czarnewicz-Kamińską, która przekonywała uczestników do jak najczęstszego jedzenia ryb. Festyn rozpoczął się od rajdu rowerowego. Uczestnicy pokonali ponad 30 km trasę w niecałe 5 godzin. Szlak biegł przez miejscowości: CEE w Ełku - Siedliska - Chrzanowo- Lepaki Wielkie - Bartosze - Szarek - Ełk, z tym że trasa przebiegać będzie w większości drogami szutrowym. Rajd zakończył się w ogrodzie Centrum Edukacji Ekologicznej, aby rowerzyści mogli uczestniczyć w pokazie kulinarnym. Podczas trwania pokazu mieszkańcy zapoznali się z tematyką zdrowego odżywiania. Przekazane zostały najważniejsze informacje z zakresu zdrowego, zrównoważonego odżywiania. Pani doktor ze sceny udzielała wskazówek zdrowotnych, doradzała jak przygotowywać posiłki, aby zawierały zdrowe dla organizmu składniki. Jak przygotować rybę, aby nie niszczyć witamin, wielonasyconych kwasów tłuszczowych. Uczestnicy festynu mogli podpatrzeć jak przyrządza się dania. Nie zabrakło porcji degustacyjnych, które rozdawane były w otrębowych naczyniach, aby wszystko było zdrowe, ekologiczne i możliwe do zjedzenia. Uczestnicy festynu skorzystali także z bezpłatnej wypożyczalni kajaków, ze spaceru Nordic Walking, a najmłodsi mogli pobawić się przy stoiskach animatorów czasu wolnego. Podczas trwania pokazu kulinarnego uczestnicy próbowali swoich sił w konkursie kulinarno-turystycznym na przygotowanie pstrąga z grilla. Do rywalizacji przystąpiły 4 osoby. Zadaniem uczestników było przygotowanie grillowanego węgorza. Zwyciężyli Pani Wiesława Klekotko i Pan Tadeusz Mączyński, którzy przyrządzili węgorza z czosnkiem, pomidorami i koperkiem oraz węgorza z cebulą, pietruszką i czosnkiem. Gratulujemy.