25 sierpnia Centrum Edukacji Ekologicznej wraz z Ełckim Stowarzyszeniem Ekologicznym zaprosili na festyn kulinarny "Frutti di Lago czyli kulinarne skarby jezior", który odbył się w ogrodzie CEE. Naszym gościem był kucharz Wojciech Charewicz, a na scenie towarzyszył mu będzie aktor - Andrzej Grabarczyk. Kucharz opowiedział o wartościach odżywczych i zdrowotnych ryb słodkowodnych, oraz o tym jak w kuchni postępować z rybami, aby ich mięso nie traciło swoich wartości. Przybliżył zasady właściwego odżywiania zwracając uwagę na potrzeby organizmu ludzkiego w różnych okresach życia. Częścią finalną pokazu yło przygotowanie na ognisku gulaszu rybnego z jeziornej ryby z warzywami.
W trakcie pokazu odbył się konkurs kulinarny polegający na uwędzeniu pstrąga na grillu. Zadanie polegało na jak najlepszym uwędzeniu ryby. Jury oceniło potrawy i wyłoniło zwycięzcę konkursu - Pana Piotra Czereszewskiego - GRATULUJEMY.
Działanie współfinansowane z budżetu Miasta Ełku w ramach projektu " Frutti di Lago, czyli Kulinarne Skarby Jezior"